ACN.- Barcelona invertirà 672 milions d’euros entre 2020 i 2023 en les 66 accions clau que recull el ‘Barcelona Green Deal’, el full de ruta que fixa els 10 grans objectius i les accions per a l’economia de la ciutat d’ara i fins el 2030. El document recull l’estratègia a llarg termini per un desenvolupament econòmic inclusiu, per respondre als reptes actuals i futurs de la ciutat, basant-se en el reforç de la competitivitat, la sostenibilitat i l’equitat, tots tres eixos claus que orienten el conjunt de l’agenda econòmica de Barcelona.
El Pla es finançarà, en primer terme, amb pressupost ordinari i el pressupost extraordinari aprovat per l’Ajuntament per reactivar l’economia de la ciutat davant la situació provocada per la pandèmia de la Covid-19. El ‘Barcelona Green Deal’ identifica set sectors estratègics de la ciutat: digital, creatiu, economia de proximitat, economia del visitant, indústria 4.0, l’àmbit de Salut Bio i l’Economia verda i circular. El BGD és una aposta per generar una activitat econòmica diversa i de futur, que atragui inversions, fomenti l’ocupació de qualitat i impulsi un desenvolupament local equilibrat al conjunt de la ciutat.
Entre les actuacions més destacades destaquen repensar la Via Laietana com a eix d'economia innovadora, la conversió del Port Olímpic en un hub d'economia blava, la creació d'un pol científic a la Ciutadella i el reforç de la Rambla com a eix cultural. Les tres zones en què es concentren les grans remodelacions de la ciutat són la Sagrera, l'estació de Sants i la plaça de les Glòries. Pel que fa a la indústria, el Besòs, Montjuïc, la Zona Franca i la Fira de Barcelona són els espais estratègics que es contemplen. El 22@ també rebrà un nou impuls, amb la creació d'uns 60.000 llocs de feina, segons les previsions del consistori. Les infraestructures de transport i digitals de Barcelona són un altre dels focus dels projectes.
Els 10 objectius prioritaris són: ser la capital digital i tecnològica d’Europa, ser un hub de referència pel talent nacional i internacional, protegir l’estabilitat i seguretat de l’economia de proximitat, transformar el model turístic cap al valor i la sostenibilitat, ampliar la presència de Barcelona a nivell internacional, ser la ciutat líder en matèria d’emprenedoria i innovació, garantir la qualitat de la feina i ocupabilitat dels ciutadans, fer créixer i enfortir el teixit d’empreses i iniciatives d’economia social i solidària a Barcelona, fomentar l’economia circular i la transició ecològica i ser la ciutat de referència per nous pols d’activitat econòmica.