Catalonia Talent

Catalonia Talent

Barcelona incorpora l’ús de drons per millorar la gestió de l’espai públic

27 d'abril de 2022

Articles - Tecnologia

Barcelona fa una aposta per utilitzar la tecnologia dron per millorar la gestió de l’espai públic, en concret a les platges de la ciutat. L’Ajuntament de Barcelona, l’Institut Municipal d’Informàtica i BIT Habitat han signat un conveni de col·laboració que, en el marc del Laboratori d’Innovació Urbana de Barcelona, vol impulsar l’ús de la tecnologia dron per millorar la gestió dels espais públics i adoptar solucions innovadores que donin resposta a necessitats que les  diferents àrees de l’Ajuntament de Barcelona considerin que potencialment podrien ser resoltes amb aquesta solució tecnològica.

Les tecnologies emergents, com és el cas de les d’aeronaus pilotades remotament (drons) i el processament d’imatges mitjançant Intel·ligència Artificial (IA), ofereixen nombroses aplicacions per millorar la gestió urbana. És en aquest marc, que l’Ajuntament ha tret la licitació pública que ha de permetre contractar aquest servei, de cara a l’estiu, consistent en l’obtenció d’imatges i vídeo mitjançant tecnologia dron per millorar l’eficàcia i l’eficiència en la gestió del litoral del terme municipal de Barcelona. La prova d’aquesta solució tecnològica es fa amb totes les garanties legals pel que fa a protecció de dades de caràcter personal, drets digitals i la gestió ètica de les dades.

Aquest projecte serà de les primeres iniciatives del Laboratori d’Innovació Urbana de Barcelona, que gestiona la fundació municipal BIT Hàbitat, un servei que serà operatiu al llarg del 2022 i que permetrà, per una banda, facilitar a l’Ajuntament de Barcelona el testeig de solucions innovadores orientades a les necessitats urbanes, i, per l’altra, oferir a empreses i entitats la possibilitat de provar en entorn reals solucions en fase pre-comercials.

La tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, destaca que “amb aquesta prova pilot posem en marxa el model d’innovació digital i testeig de tecnologies que volem per a la ciutat: que doni resposta a necessitats urbanes reals, que compti amb lideratge públic en la facilitació d’espais de testeig tecnològic, i que respecti els drets digitals (privacitat i control de dades) de la ciutadania”.

 

La tecnologia dron, testada amb èxit l’estiu passat al litoral barceloní

A l’estiu de 2021, l’Ajuntament de Barcelona va dur a terme una prova de concepte per estudiar la viabilitat i idoneïtat de la utilització de la tecnologia dron per gestionar l’accés a les platges i donar resposta a la llei 8/2020, del 30 de juliol, de protecció i ordenació del litoral. Aquesta prova de concepte va oferir uns resultats òptims.

Ara, de cara a aquest estiu, l’objectiu és anar un pas més enllà amb un projecte pilot que permeti avaluar la utilització intensiva d’aquesta solució tecnològica per capturar i processar la informació necessària per gestionar l’accés a les platges situades en el litoral de Barcelona. Tot plegat amb la voluntat que la tecnologia dron es converteixi en el principal mitjà d’obtenció de la informació necessària per ordenar el litoral i poder, en el futur, convertir el projecte pilot en un servei públic regular.

Per tal de garantir la salvaguarda dels drets i llibertat de les persones, i d’acord amb la metodologia establerta per l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, el sistema de processament d’imatges en temps real les anonimitza en el mateix procés de generació i elimina les originals immediatament després. El sistema que es posa en pràctica a les platges,  un cop processades totes les imatges que conformen una platja, procedeix a agregar els aforaments per imatge per obtenir l’aforament total, sense que hi hagi, en cap cas, reconeixement de les persones.

Així doncs l’abast dels treballs que es requereixen en el contracte són:

  • Estimar l’aforament, en temps real, de persones usuàries a les platges del litoral barceloní. Aquesta informació permetrà determinar i evitar la superació de les capacitats de càrrega de les platges d’acord al que estableix la Llei 8/2020 de 30 de juliol de protecció i ordenació del litoral.
  • Obtenir les dades necessàries per definir els patrons d’ús espai-temporals i optimitzar la gestió d’aforament per evitar aglomeracions de persones,
  • Obtenir les dades necessàries per optimitzar el servei de neteja (en el trencant i a l’aigua), millorant així el temps d’intervenció i reduint consums
  • Obtenir les dades necessàries per donar suport a la detecció abocaments.
  • Obtenir les dades necessàries per millorar el sistema de seguiment de la línia de costa i l’evolució de la superfície de les platges de la ciutat i l’impacte dels temporals.

Per a fer-ho l’empresa adjudicatària haurà de disposar, com a mínim, de dos drons amb càmera integrada i operatius en tot moment, així com els recursos humans necessaris pe  complir amb tots els requisits establerts per la normativa aplicable.

Gràcies a aquest contracte, el servei de monitorització d’aforament a les platges de Barcelona comptarà amb una actualització regular de l’aforament cada 1,5 hores durant les hores de més afluència en temporada alta (des de les 11:00h del matí fins les 19:00h de la tarda). Després de la temporada de platges, s’hauran acumulat més de 900 hores d’operació dron.

 

Source: https://ajuntament.barcelona.cat/premsa/2022/04/27/barcelona-incorpora-lus-de-drons-per-millorar-la-gestio-de-lespai-public-amb-les-platges-com-a-primer-gran-banc-de-proves/

Contingut relacionat

Carregant...
x