L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa un pla econòmic estratègic amb una inversió de 890 milions d’euros fins al 2027 —dels quals més de 215 milions es mobilitzaran aquest 2025— per impulsar un nou model econòmic basat en la diversificació, la innovació, la sostenibilitat i l’equitat. L’objectiu és donar resposta als reptes actuals i futurs, reforçar la competitivitat empresarial, crear ocupació de qualitat i posicionar Barcelona com a referent global.
El pla es fonamenta en onze polítiques transversals que aborden temes com el foment del talent, la promoció de l’emprenedoria, la transició verda, la transformació digital i la gestió sostenible del turisme. En destaquen programes com la nova Estratègia d’Economia Social i Solidària 2030, el suport a la recerca emergent, les subvencions “Impulsem el que fas” per a iniciatives innovadores i el desplegament del nou fons d’inversió Barcelona Investment Fund.
Els sectors prioritaris d’actuació són deu: comerç i restauració, salut, cures, ciència i innovació, ESS, economia del visitant, tecnologia i digital, indústries creatives, agroalimentació i economia blava. Per exemple, es posarà en marxa un pol d’innovació en el sector dels cures, un nou FoodLab al recinte de La Escocesa i el Parc de Tecnologia Marítima de Barcelona, que serà únic a la Mediterrània.
El pla també transforma fins a 1,8 milions de m² de sòl en vuit grans àrees de nova activitat econòmica. Entre elles, destaca:
-
L’eix Diagonal – Salut i ciència, amb la construcció del nou Hospital Clínic i la seu de la Fundació Fraunhofer.
-
Sants-Montjuïc, amb el nou espai cooperatiu Bloc4BCN i l’ampliació de la Fira amb el nou Hall Cero.
-
El litoral, amb el projecte Barcelona Mar de Ciència i la renovació del Port Olímpic, vinculat a l’economia blava.
-
El 22@, amb nous hubs d’innovació com el BCN XRLAB i el futur espai d’innovació urbana a la nau Àvila.
-
La Zona Franca, que es convertirà en un districte 4.0 amb projectes capdavanters com DFactory i la primera incubadora estatal d’indústria avançada.
-
La Sagrera, amb més de 500.000 m² destinats a activitat econòmica, esdevindrà una nova centralitat urbana i porta d’entrada a la ciutat.
Aquest full de ruta econòmic aposta per un desenvolupament més equilibrat, resilient i orientat al benestar col·lectiu, integrant criteris com la perspectiva de gènere, la cohesió territorial, la justícia social i la sostenibilitat ambiental. Amb aquest pla, Barcelona vol garantir una transició econòmica que connecti les oportunitats globals amb les necessitats locals.