Catalonia Talent

Catalonia Talent

Barcelona disposarà del primer ordinador quàntic del sud d'Europa

2 de novembre de 2021

Articles - Tecnologia

Redacció - El Barcelona Supercomputing Center acollirà, a partir de finals del 2022 el primer ordinador quàntic del sud d'Europa, fonamentat en tecnologia europea. Els ordinadors quàntics són màquines que basen el seu funcionament en la mecànica quàntica, la branca de la física que estudia el comportament de la llum i la matèria a escala microscòpica. Així, els computadors s’aprofiten de partícules subatòmiques per dur a terme processos complexos, càlculs i simulacions. Són molt més potents que les supercomputadores com el MareNostrum 4.

L’ordinador quàntic barceloní, que s’emmarca en el projecte Quantum Spain, s’instal·larà a la seu del Barcelona Supercomputing Center i s’anirà equipant amb xips de diferents generacions i nombres de cúbits. El cúbit és la unitat bàsica de la computació quàntica i, en aquest cas, estaran basats en la tecnologia de circuits superconductors. A finals del 2022 l’ordinador disposarà d’un primer xip de dos cúbits i progressivament anirà incorporant versions noves fins a arribar als 20 cúbits l’any 2025.

D'acord amb el Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital, "Quàntum Spain donarà accés a les empreses i al sector públic per desenvolupar una computadora quàntica d'altes prestacions que es posarà a disposició de la comunitat investigadora pel desenvolupament de la IA, enfortint el desenvolupament tecnològic i industrial a Espanya i la creació d'ocupació d'alta qualificació". A més, aclareixen que si bé comptarà amb una inversió inicial de 22 milions d'euros aquest any, es preveu que assoleixi els seixanta milions d'euros d'inversió mitjançant la participació en diferents iniciatives europees.

Contingut relacionat

Carregant...
x