Catalonia Talent

Catalonia Talent

Barcelona Digital Talent atorgarà per segon any més de 700 beques per impulsar la formació digital

21 de juny de 2021

Articles - Tecnologia

Aquesta setmana es llança una campanya per atorgar 766 beques d’accés a cursos de formació digital. La iniciativa ha sigut portada a terme per Barcelona Digital Talent, una aliança público-privada impulsada per Mobile World Capital Barcelona, el Cercle Tecnològic de Catalunya, Barcelona Tech City, 22@Network, Foment del Treball Nacional, Barcelona Global, Ajuntament de Barcelona i Generalitat de Catalunya, i que té com objectiu convertir a Barcelona en la capital del talent digital.

Aquest projecte està valorat en 1.415.679 euros, el que no només contempla les 766 beques de centres privats sinó també les 1.044 places que s’adjudicaran a centres públics. De les beques per a centre privats, 133 comptaran amb un descompte del 50%; 55 amb un 35-40%; 85 amb un 25-30%; i 493 amb un 20%. En aquesta iniciativa participaran 16 centres formatius privats, entre els que destaquen Nuclio, Ironhack o UPC School. Aquestes beques s’atribueixen a 67 programes becats, que en la seva majoria són intensius i compten amb suficient ocupabilitat per accedir al mercat a àrees de coneixement digital com web development, big data, UX/UI, marketing digital, ciberseguretat o digital business, entre d’altres.

Es tracta de la segona edició d’una campanya amb la que Barcelona Digital Talent pretén seguir donant suport als professionals perquè es reciclin a través de competències teòriques i pràctiques cap a un sector on no hi ha atur, els sous són més competitius i les perspectives professionals són més estables.

Segons dades de l’últim informe Digital Talent Overview 2020, el sector segueix comptant amb les professions més demandades per les empreses, tot i la situació de crisi. La bretxa de talent, no obstant, es fa més gran. Durant els últims dos anys, la demanda de talent digital a Barcelona ha augmentat un 80% mentre que la oferta de professionals digitals només ha crescut un 23%. Aquestes dades evidencien la necessitat de formar als professionals per poder cobrir els alts nivells de demanda.

Interès per la formació

Barcelona Digital Talent vol aconseguir en aquesta edició dues grans fites. La primera, rebaixar les barreres d’entrada a la formació tecnològica, amb unes beques més completes que permetin accedir a cursos qualificats amb un cost assumible per un major nombre d’estudiants. En segon lloc, reforçar les propostes formatives de qualitat, orientades a la formació pràctica i a les necessitats del mercat, amb l’objectiu final de potenciar la ocupabilitat de l’alumnat. Per a Jordi Arrufí, director de talent digital a Mobile World Capital Barcelona, “és necessari democratitzar l’accés a la formació en competències digitals per garantir noves oportunitats als professionals. Però, a més, Arrufí conclou: “la competitivitat de la nostra economia passa per la reducció de la bretxa de talent digital i avui dia encara tenim molt camí per recórrer”.

Amb l’objectiu de seguir l’evolució dels alumnes becats, des de Barcelona Digital Talent es realitza un seguiment de la trajectòria professional posterior a la finalització del curs. En aquesta línia, per exemple, s’ha de destacar l’evolució de tres casos d’èxit que avui representen el potencial del reskilling plenament. El reskilling és l’anglicisme que es refereix a l’adquisició de noves competències per passar d’una professió a una altra, en aquest cas, amb una major vinculació amb el món digital.

El primer cas és el de la Marta Camacho que, després de set anys dedicant-se al turisme, va decidir donar un gir a la seva carrera i endinsar-se al món de la programació: “Va ser llavors quan vaig trobar un bootcamp que, en poc temps em va donar coneixements de base. Tot i que les primeres setmanes van ser dures perquè era un sector nou per mi, vaig acabar tenint més nocions de les que pensava i amb una base per començar a desenvolupar pel meu compte les habilitats que voldria focalitzar”. Pel que fa a la recerca de feina "després d'uns mesos buscant, vaig aconseguir un lloc de feina com a frontend developer a una startup de el sector financer", afegeix la Marta.

El segon exemple és el del Marc Sadurní, que es va plantejar un canvi d'aires després d'anys dedicant-se a el sector de la nutrició: “Vaig decidir apostar-ho tot a la programació. Vaig entrar al bootcamp sense cap coneixement previ en programació. Van ser onze setmanes molt intenses i, després de la seva finalització, em van oferir una oportunitat laboral a una empresa del sector tecnològic. Actualment treballo com a Front End a Tekman Education, on donem resposta a necessitats específiques als docents i alumnes”. Marc no es penedeix en absolut del seu canvi de rumb: "És una de les millors decisions que he pres, he guanyat moltíssima qualitat de vida, tant en horaris, com en sou, i responsabilitats, entre d'altres. L'hi recomanaria a qualsevol que no estigui còmode amb la seva feina actual”.

Per últim, la Constanza Simioni, una noia italo-argentina instal·lada a Barcelona des de fa quatre anys, llicenciada en ciències de comunicació i especialitzada en disseny i comunicació, i ara dissenyadora UX / UI. "Vaig començar el màster perquè la pandèmia em va fer adonar-me que necessitava obrir els meus horitzons professionals cap a l'àmbit digital. Crec que el 2020 ens va demostrar que havíem adaptar-nos als nous paràmetres de consum i a un mercat professional cada vegada més competitiu”, afirma Simioni.

Temes talentxarxesbeques

Contingut relacionat

Carregant...
x