Redacció - L’informe Digital Talent Overview 2021 consolida el sector digital com el motor de creació d’ocupació a la ciutat amb una dada molt rellevant: dues de cada deu ofertes de feina l’any 2020 eren digitals. Es tracta d'un creixement important del sector digital a Catalunya, que ja genera un 18,9% del total d’ofertes de feina, el doble que fa dos anys. A finals del 2020, Catalunya comptava amb més de 88.000 professionals digitals, el 95% dels quals es concentren a la demarcació de Barcelona.
La tercera edició del Digital Talent Overview ha estat impulsada per la Mobile World Capital Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Cercle Tecnològic de Catalunya, en el marc de la iniciativa Barcelona Digital Talent. Es tracta d’una aliança publicoprivada que treballa per combatre l’actual bretxa de talent digital i promoure la competitivitat del mercat. L’estudi analitza l’evolució d’aquesta bretxa a Europa, Catalunya i Barcelona.
El sector digital europeu es troba en plena acceleració. Entre 2011 i 2019, Europa ha vist incrementar l’ocupació d’especialistes TIC un 40%, en contrast amb el 6,9% d’increment a la resta de sectors. Això demostra que l’ocupació de talent digital està creixent sis vegades més que en altres professions.
L’ecosistema barceloní ha generat 6.700 nous professionals al sector durant el 2020, i ha augmentat el total del seu talent digital un 9%. La pandèmia ha provocat un alentiment en l’atracció de talent d’altres ciutats, però, tot i això, aquests professionals representen gairebé el 30% del talent digital de Barcelona. La ciutat demostra així la seva rellevància nacional i internacional.
Barcelona destaca a l’informe com una de les ciutats europees amb més dones contractades a l’àmbit digital. El percentatge de treballadores tecnològiques durant el 2020 era del 29%, el que representa una tendència positiva amb un increment de 2,5 punts respecte al 2019. El disseny d’UX/UI és l’especialitat que concentra més treballadores, amb un 48% de dones contractades. Tot i el marge de millora, la bretxa de gènere segueix sent el gran repte del sector digital.