Catalonia Talent

Catalonia Talent

Barcelona, capital de l'Arquitectura

28 de juliol de 2021

Articles - Indústria i Territori

Redacció - Només 18 vots de diferència han decantat la balança en la votació de l'assemblea de la Unió Internacional d'Arquitectes per escollir Barcelona per davant de Beijing com a seu el 2026 de l'esdeveniment més important de l'arquitectura internacional, un congrés de la UIA que, amb el lema "One day, one tomorrow", girarà entorn de la ciutat i l'arquitectura.

En la decisió importava no només la petjada arquitectònica de la ciutat, si no també la capacitat congressual i del sector MICE, a més de l'interès de les ciutats d'assumir els reptes de la smart city i de la sostenibilitat. I tot i les diferències, Barcelona i Beijing jugaven prou empatades.

Quant a la capacitat congressual, Barcelona destaca davant Beijing especialment per les distàncies, el trànsit, el clima, o la contaminació. Quant a l'assumpció de reptes, la macrourb de Beijing té molt per apostar en un entorn econòmic, polític i logístic en que la Xina tindrà un pes fonamental. Una ciutat on les polítiques determinants poden dur-se a terme d'una forma més proactiva, amb menys oposició, i amb impacte més ràpid, és sens dubte Barcelona.

També competien en història de l'arquitectura. Beijing aportava l'arquitectura tradicional de la Xina imperial, potser el millor exemple de l'enorme Tian'anmen (Porta de la Pau Celestial), la Ciutat Prohibida, el Temple Ancestral Imperial i el Temple de el Cel, i Barcelona apostava pel Barri Gòtic, Santa Maria del Mar, el Born, el moll marítim o la integració de l'Eixample.

El Beijing del segle 21 té un creixement enorme d'edificis de factura internacional amb gratacels i arquitectura desbordada sense límits. Davant, una Barcelona de Gaudí i els modernistes, d'alçades limitades i de barris amb vida. La votació ha estat per Barcelona.

A més del congrés del 2026, durant tot l’any  també s’organitzaran esdeveniments culturals multidisciplinaris sobre l’arquitectura i l’urbanisme per transmetre la importància d’aquests àmbits a tota la ciutadania. Així, Barcelona se situarà com una ciutat cultural de referència, inclusiva, mediterrània i oberta al món.

Segons l'Ajuntament "la celebració d’aquests esdeveniments suposa una gran oportunitat per enfortir el paper de la ciutat com a centre de producció i pensament de l’arquitectura i del disseny urbà contemporanis. S’aprofundirà en la capacitat que té per millorar la vida de les persones i en els factors vida, benestar i sentit de pertinença social i cultural, així com en la necessitat de fer-los extensibles i rellevants en altres països, com a eina transformadora i de canvi social per avançar cap a les ciutats del futur."

Els congressos de la UIA se celebren des de l’any 1948.

Contingut relacionat

Carregant...
x