Articles - Indústria i Territori
Barcelona ha estrenat un nou model de col·laboració públic-privada per gestionar i finançar els seus espais verds, un canvi innovador que ha començat amb la renovació dels jardins de Clara Campoamor al barri de Les Corts. Aquesta fórmula, pionera a la ciutat, permet que inversors privats participin en la millora de l’espai públic, com ha estat el cas de les immobiliàries Merlin Properties i Colonial, que han aportat més de 800.000 euros per la reforma.
Aquest model de gestió es presenta com una solució per optimitzar recursos en la creació i manteniment d’espais verds, i s’espera que tingui continuïtat en altres zones de la ciutat. Segons el consistori, ja s’estan estudiant nous projectes que podrien seguir aquesta mateixa línia, posant en valor l’impacte positiu d’una col·laboració estreta entre el sector públic i privat en benefici de tota la ciutadania.
El tercer tinent d’alcalde, Jordi Valls, ha destacat que "tot i que les urbanitzacions de l’espai públic es financen majoritàriament amb inversions públiques, l’Ajuntament veu amb bons ulls la possibilitat d’extendre aquest model quan hi hagi un interès compartit".
Aquesta col·laboració no és exclusiva de Barcelona. A països com els Estats Units o el nord d’Europa, aquest tipus de finançament privat en zones verdes és habitual, especialment en contextos d’austeritat econòmica. Experts com Isabelle Anguelovski, de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), ressalten que aquest model permet agilitzar la creació d’espais públics de qualitat, tot i que caldrà monitoritzar-ne els efectes per garantir que els beneficis siguin compartits per tots els ciutadans.
Albert Torras