Catalonia Talent

Catalonia Talent

Arriba a Barcelona 'Food Coop', el primer supermercat cooperatiu

10 de maig de 2021

Articles - Comerç i Turisme

Barcelona incorporarà el primer supermercat cooperatiu i participatiu. Es tracta del Food Coop, una botiga en què els socis són els únics clients. El concepte d’aquest supermercat va néixer a Nova York fa més de 40 anys, al Union Street de Brooklyn, anomenat Park Slope Food Coop. Grans capitals europees com ara Madrid, París i Berlín i, inclús, algunes localitats catalanes com Manresa i Mataró, ja van apostar per aquest concepte innovador. Ara la ciutat comtal arrisca amb la creació del primer Food Coop BCN.

En aquest supermercat els únics que poden omplir el carret i pagar a caixa són els mateixos propietaris de l’establiment. Per ser soci s’ha de fer una aportació inicial de 90 euros i, posteriorment, el pagament deixa de ser de caràcter monetari i es compensa amb hores de treball. Aquestes són de tan sols tres hores mensuals i s’adeqüen al perfil de cada usuari: pot consistir en atendre a caixes, càrrega i descàrrega, atenció telefònica o reposar estanteries, entre d’altres.  

El Food Coop BCN es caracteritza per ser sostenible, saludable, justa i de qualitat. Els baixos preus, en comparació amb altres supermercats, compensa absolutament l'esforç que cal mensualment, sobretot en productes de proximitat. Creat per un grup de persones que, mitjançant l’Associació per l’Impuls dels Supermercats Cooperatius i el Mercat Social, vol fer possible un consum conscient i sostenible a gran escala, promoure l’Economia Social i Solidària, així com enfortir i participar en la consolidació del teixit veïnal.

La iniciativa, que va néixer l’any 2019 i amb el suport de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Barcelona mitjançant la línia de subvencions “Impulsem el que fas”, ja té local. La botiga s’establirà al carrer Aragó, número 9, a l’artèria de l’Eixample Esquerra. L’establiment, però, requereix de 500 socis per poder arrancar, tot i que ja han superat els 200. El supermercat pioner de Brooklyn ha arribat a tenir 17.000 socis, xifra que mostra l'èxit d'aquesta aposta tan peculiar. El supermercat de Madrid, que s’anomena La Osa, es va inaugurar el desembre passat i, en tan sols 6 mesos, ja té 1.000 socis.

Temes supermercatscooperativaBarcelonaeconomia sosteniblemercat socialinnovació

Contingut relacionat

Recorda el futur
Carregant...
x