Converses amb Talent - Ciència i Coneixement
Catalunya ha de ser conscient que en termes de recerca i ciència és molt lluny del que representen el Regne Unit, Suïssa o els Països Baixos. El professor d’Economia Andreu Mas-Colell, actual president del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) detecta massa cofoisme en l’avaluació del nivell en què es troba Catalunya en termes de recerca. No vol que ens emmirallem en segons quins països, tampoc amb Madrid “on hi ha diners”. La seva aposta és que Barcelona lideri, competint amb Tel Aviv, la capitalitat mediterrània de la recerca.
Mas-Colell, professor eminent a Harvard i Berkeley, va aterrar a finals del segle XX a Catalunya per enfortir la nova Universitat Pompeu Fabra i per traslladar la seva experiència en la creació de mitja dotzena de centres de recerca, alguns dels quals són referents mundials. Aquesta tasca la va dur a terme com a comissionat de Recerca i després successivament com a conseller d’Universitat, Recerca i Societat de la Informació i d’Economia i Coneixement. Els Premis Talent Cambra d’enguany han reconegut aquesta contribució de Mas-Colell a l’acadèmia i a la ciència amb el Premi d’Honor Benvingut Talent.
Considera que l’èxit assolit amb la ràpida homologació de mitja dotzena de vacunes contra la covid_19 és fruit de la investigació multidisciplinar durant anys, esforç col·lectiu que ha derivat en l’obtenció de resultats positius. En canvi, creu que la recerca en matèria de canvi climàtic serà més lenta i requerirà de dècades.
En l’entrevista al Catalonia Talent aquest prestigiós professor creu que hi ha molt camí per córrer, entre altres coses involucrant molt més la universitat amb el món empresarial i a l’inrevés per aprofitar la innovació, vingui d’on vingui. Convida a sortir fora i aprofitar el que ja existeix, de la mateixa manera que tampoc hem de renunciar a que els joves científics marxin a l’estranger a formar-se i treballar. En tot cas hem de crear les condicions laborals i d’ambient per motivar-los a que tornin.
“El talent atrau recursos” assegura des de la seva experiència nord-americana. Defensa el model d’equipaments científics diversos que va introduir fa vint anys perquè Catalunya és massa gran per ser monotemàtica. A més, cal ser permeables als canvis que experimenta la societat. Posa d’exemple l’aposta per la gastronomia, àmbit que ha anat lligat a la irrupció de grans genis de la cuina.
“L’objectiu hauria de ser la productivitat i l’exportació de productes d’alt valor tecnològic i científic” es marca a modus de deures.