El Barcelona Innovation Day / London ha consolidat l’aliança entre les capitals catalana i britànica en una jornada marcada per la pandèmia i el Brexit. El fòrum internacional, organitzat per SciTech DiploHub, va aplegar, divendres, més de dos-cents dels actors més destacats de l’àmbit científic, tecnològic, universitari i empresarial de Catalunya i el Regne Unit.
La jornada va servir per enfortir les relacions entre els dos ecosistemes del coneixement i compartir bones pràctiques en recerca i innovació, així com interpel·lar i connectar la xarxa internacional de talent científico-tecnològic format a Barcelona i establert a la regió: la comunitat Barcelona Alumni.
Es tracta de la segona edició d’una sèrie de fòrums per posicionar l’ecosistema de recerca, innovació i educació superior de Barcelona; la primera de les quals va tenir lloc a la Universitat de Harvard, l’any passat.
Alguns dels temes tractats durant la jornada han estat els desafiaments i les oportunitats en el sector de les ciències de la vida després del Brexit, el futur de les universitats i l’atracció de talent, l’impacte de la Covid- 19 en el desenvolupament clínic, el paper de la Intel·ligència Artificial en la recuperació econòmica, les noves tecnologies d’exploració espacial o la política de competència en l’era digital.
SciTech DiploHub treballa per la projecció de l’ecosistema de ciència, tecnologia, innovació i educació superior de Barcelona a l’exterior, ha comptat amb el suport de la UK Science and Innovation Network (SIN), Universities UK, l’Ajuntament de Barcelona, l’Agència per la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ) i Biocat.
SOCIS EN COOPERACIÓ, RECERCA I INNOVACIÓ
El director executiu de SciTech DiploHub, Alexis Roig, assegura que “Londres veu en Barcelona un soci clau en la seva estratègia de cooperació internacional en recerca i innovació després del Brèxit. Cal ser conscients que cal seguir treballant per mantenir-nos i escalar posicions en aquesta primera lliga de la ciència i la tecnologia en la qual avui juga Barcelona”.
L’assessora científica en cap del Ministeri d’Afers Estrangers britànic (Foreign and Commonwealth Office), Carole Mundell diu que “l’actual emergència sanitària mostra clarament la importància de la diplomàcia científica i les xarxes de col·laboració científica, tant formals com informals”.
El cònsol del Regne Unit a Barcelona, Lloyd Milen, ha recordat que “mentre el turisme i els viatges de negocis experimentaven caigudes molt pronunciades, la ciència i la tecnologia han viatjat entre països a una velocitat mai vista, compartint dades, coneixement científic i bones pràctiques a través de múltiples iniciatives de cooperació internacional” i ha destacat que “Barcelona és un soci prioritari per al sector de la innovació i la recerca del Regne Unit”.
Nota d'Exterior.Cat