Catalonia Talent

Catalonia Talent

A Catalunya hi ha 291 startups 'deeptech' segons el primer estudi de la Generalitat que radiografia aquest àmbit

28 de desembre de 2022

Articles - Tecnologia

Catalunya compta amb 291 startups deeptech segons el primer estudi de la Generalitat elaborat per ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- que radiografia aquest àmbit, altament estratègic per a l’economia i la societat catalanes. L’informe, 'Anàlisi de l'ecosistema de startups 'deeptech' a Catalunya', elaborat per ACCIÓ, ha estat presentat en roda de premsa aquest dimecres pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, i el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell.

Les deeptech són startups amb arrels en la ciència, la tecnologia o l’enginyeria, que requereixen talent amb coneixements STEM i que desenvolupen coneixement i tecnologia pioners per donar resposta a reptes mundials. Entre els factors que impulsen la seva irrupció destaquen les noves necessitats que generen aspectes com el canvi climàtic, la manca de recursos naturals, la competència tecnològica entre països, la millora de les condicions de vida i salut, la indústria 4.0 i, fins i tot, la cerca d’alternatives habitables a l’espai.

Així, les empreses deeptech sovint compten amb fundadors sorgits del sistema universitari i de recerca, ofereixen solucions transformadores davant dels desafiaments globals, acostumen a desenvolupar productes físics i no serveis digitals i presenten una escalabilitat i un time to market més elevats que les startups.

L’ecosistema 'deeptech' català

L’estudi elaborat per ACCIÓ revela que a Catalunya hi ha actualment 291 startups deeptech (el 15,3% del total de l’ecosistema de startups) que generen més de 1.700 llocs de treball altament qualificats i facturen 124 milions d’euros. El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha destacat que "Barcelona i Catalunya ja s’han consolidat com el primer hub de startups del sud d’Europa, i en referència imprescindible del mapa d’empreses emergents del continent". Per Torrent, el pes de les deeptech en tot l’ecosistema de startups té "una dimensió molt qualitativa perquè es tracta d'empreses clau per garantir una bona transferència tecnològica i la transformació del model productiu". D'acord amb el titular d'Empresa i Treball, “és necessari alimentar aquest ecosistema local que ens fa ser capaços de captar més inversió de multinacionals estrangeres i talent internacional".

Les deeptech catalanes treballen sobretot en el desenvolupament de tecnologia dels àmbits de la biotecnologia (39,7% del total), la intel·ligència artificial (23,4%), els materials de frontera (11%) -és a dir, aquells materials dissenyats o sintetitzats que ofereixen millores en la funcionalitat o noves propietats davant d’altres matèries convencionals-, la robòtica (8,6%) i la fotònica (5,9%). Pel secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Albert Castellanos i Maduell, es tracta de “sectors on Catalunya té una forta tradició industrial i en l’àmbit de la recerca i que, al mateix temps, ens mostren les fortaleses que tenim com a país per fer front a reptes tant rellevants com la digitalització de la indústria o la sostenibilitat”.

Segons l’informe d’ACCIÓ, la majoria (54%) d’aquestes empreses s’ha creat en els darrers cinc anys, fet que “demostra el dinamisme i les projeccions de creixement d’aquest ecosistema a Catalunya”, segons Castellanos. Destaca el fet que un 18% dels fundadors i un 17% dels treballadors de les empreses emergents deeptech a Catalunya són estrangers, i que el 36% de les fundadores i directives són dones, un percentatge superior al de les startups (20%).

D’altra banda, el 42,6% d’aquestes startups deeptech són spin-offs, és a dir, han sorgit de l’àmbit universitari o de la recerca, i la meitat de les empreses tenen alguna patent o sistema de protecció del seu coneixement. En aquest sentit, el conseller Torrent ha subratllat que l'administració pública ha d'oferir “palanques que fomentin un ecosistema punter d'universitats i centres de recerca, que generi més startups deeptech perquè tot aquest talent no es quedi només a l'àmbit acadèmic i les seves investigacions es converteixin en oportunitats de negoci que arribin al mercat". L’ecosistema deeptech català el conformen altres agents a banda de startups, com ara 42 centres generadors de spin-offs (universitats, grups de recerca, hospitals...), 9 incubadores i acceleradores; i 31 fons de capital risc, entre d’altres.

Contingut relacionat

Carregant...
x