Albert Torras - La cantatriu Núria Feliu, icona del país, celebra aquest dimarts 21 de setembre 80 anys. Les seves condicions personals no són les idònies per a cap celebració, ja que va patir un inctus poc abans de Nadal, del qual encara és convalescent. Després de passar per l'hospital en diverses ocasions i contraure la covid, es recupera poc a poc a casa seva en companyia dels seus familiars, tot esperant que aviat torni a acompanyar la ciutadania en les activitats en les que ha participat durant més de seixanta anys de carrera.
En aquest article volem recordar 10 de les seves fites que l'han situat com a una de les principals figures del panorama cultural i social de Catalunya
1 - Pionera del jazz a Catalunya. Els seus primers discs són de mitjans dels anys 60, i va col·laborar amb diverses discogràfiques. És l'única catalana que ha aconseguit editar amb la prestigiosa discogràfica Blue Note. La seva fama en el jazz va fer que fos escollida per rebre a Ella Fitzgerald i Duke Ellington en la seva arribada a Catalunya, i alguns dels seus discs amb Tete Montoliu encara són de referència
2 - "En català es pot i s'ha de cantar de tot". Una de les seves sentències. La seva defensa de la llengua ha fet que gràcies a ella es traduïssin al català les millors cançons nordamericanes, italianes, franceses, cançó protesta, bandes sonores... essent referència de la Normalització Lingüística del país
3 - Recupera el patrimoni musical català. Esdevé una de les primeres en recuperar els tradicionals cuplets i músiques d'entreguerra, a partir dels anys 70, homenatjant a les vedettes i els músics del Molino encara vius, i incorporant la tradició de les cupletistes catalanes al repertori dels anys 70 i 80.
4 - Artista total. Des del cinema, on ha realitzat diverses pel·lícules al costat de Ventura Pons, fins al teatre, com a una de les fundadores del Teatre Experimental Català i l'Agrupació Dramàtica Barcelona, al costat dels programes de televisió on ella n'era la conductora, com "Al Caliu de la Feliu", és una totterreny de l'espectacle.
5 - Promotora de la Sardana. Des de finals dels vuitanta, Núria Feliu esdevé promotora del sardanisme, els compositors, i la Sardanova, organitzant trobades que permeten revaloritzar els instrumentistes del país, la tenora, i especialment els compositors de les grans sardanes, encara vius en aquells moments.
6 - Defensora de la cultura popular. Pregonera, confraressa, padrina i coneixedora de totes i cadascuna de les tradicions populars, socials, gastronòmiques i culturals del país, Núria Feliu ha prestat la seva imatge a centenars - per no dir milers - d'entitats del nostre país, ajudant-les a aconseguir notorietat, presència i suport institucional i privat, i fomentant la participació de la població en aquestes manifestacions.
7 - Divulgadora dels Països Catalans. Des de les manifestacions de l'Aplec del Puig als anys 60, fins a la participació en les festes de Sant Joan de Menorca. Des de l'Aplec del Cargol de Lleida fins a la visita de la Catalunya Nord. Des de la Nit de Santa Llúcia als Premis Octubre, Núria Feliu ha estat una de les principals defensores de la idea dels Països Catalans, de la llengua compartida i de l'agermanament cultural.
8 - Defensora dels drets polítics i laborals. Des de les primeres manifestacions pels drets dels músics i la participació sindical, fins a ser directiva de l'Associació d'Intèrprets i Executants AIE, encarregada de vetllar pel benestar dels músics, Núria Feliu ha estat també activista de país, vinculada amb els principals organismes polítics com Òmnium i l'Assemblea Nacional. Això, després d'una llarga trajectòria que va des del suport al president Tarradellas, i la col·laboració amb Convergència Democràtica.
9 - Promotora de la poesia i autors nacionals. La seva passió per compartir les lletres i la declamació poètica d'autors que van des d'Apel·les Mestres a Pere Quart, ha esdevingut els darrers anys un leitmotif, recorrent centenars de pobles de Catalunya amb recitals poètics en espectacles combinats amb música i sardanes.
10 - Ambaixadora de Sants i Catalunya al món. És poc coneguda la seva participació musical a festivals com Knokke o Atenes, o el concert realitzat al Waldorf Astoria de Nova York, o a les comunitats catalanes de Caracas, Ciutat de Mèxic, Guadalajara, Rosario i Buenos Aires, així com la participació de la Núria als Jocs Florals de la Llengua Catalana de Munic. Sempre, amb el seu barri de Sants, la seva ciutat de Barcelona i el seu país, Catalunya, als llavis.
Per aquests motius, i uns quants més, Núria Feliu esdevé avui per avui una de les principals icones de la cultura contemporània catalana, essent estimada i respectada per la ciutadania i pels col·legues, i un referent encara imitat per les noves generacions de músics, artistes i periodistes.