Catalonia Talent

Catalonia Talent
Opinió

3.3 milions d'espectadors. Rècord català a Twich. Català?

27 de juny de 2022

Articles - Tecnologia

Segueixo la polèmica de perquè els mitjans de comunicació i els informatius han fet tan poc cas a l'esdeveniment organitzat a través de Twich aquest cap de setmana a Catalunya, i que va congregar més de 3.3 milions de persones davant de la pantalla. L'anomenada "Velada del Año de Boxeo 2", organitzada per Ibai Llanos,  va tenir lloc al Pavelló Olímpic de Badalona, durant tota la tarda, amb combats entre diversos lluitadors de boxa, que a casa seva coneixen, i amb David Bustamante, el cantant d'Operación Triunfo, que es veu que ha hagut d'aprimar-se vint quilos per poder-hi participar! Per pegar-se amb d'altra gent.

No m'interessa gens. No ho vaig veure.

Tanmateix, m'interessa la mar de fons, els comentaris entre part dels mitjans de comunicació, el públic, els usuaris de Twich i de Twitter, les diferències de comportament i d'assistència davant aquests fenomens de la modernitat on l'espectacle és veure gent fent saltar globus, jugant a videojocs o pegant-se, i amb un comentarista i el seu equip d'analistes de dades, explicant el que veiem. Això ja s'ho va inventar en Joaquim Maria Puyal, amb les retransmissions del Barça fa quaranta anys, i va provocar que tota la grada passés, de la nit al dia, a anar al camp amb el transistor a la mà.

El rècord anterior a Twich era de 2 milions i mig de persones connectades a l'hora. En aquest cas, el rècord ha tingut lloc a Catalunya, a Badalona, amb un nou català, l'Ibai Llanos, que és basc però viu aquí, concretament a la casa que abans era de Samuel Eto'o. Tres milions trescents mil espectadors. Es diu aviat. 

Alguns, més fans, es queixaven del poc cas que li han fet mitjans convencionals aquest dilluns, relegant aquesta dada a pàgines web, mitjans esportius especialitzats, o xarxes. Alguns criticaven que es tornés a parlar de Rigoberta Bandini en comptes d'ells. En Juàrez de l'APM deia que ell sí que hi va anar. Els de la SER n'han fet un article al web. Altres com Joan Puig de la República hi posava cullerada dient que ha estat un acte propagandístic en espanyol del qual Catalunya no en treu res. En Berlustinho afegint que ha mogut més diners això que tot el Primavera Sound. Molts argumenten que la culpa de tot és que és una activitat de boxa. I que la boxa, això de pegar-se, ja no interessa a ningú. Que és caspós. 

L'espectacle més caspós del món, al Twich, i trencant rècords.

Ibai Llanos ho va deixar clar més tard: "Récord histórico de Twitch, y no lo siento un récord mío, esto es un récord de la comunidad España-LATAM. Yo hoy era uno más." La comunitat Espanya-Llatinoamèrica. Ni Badalona, ni Barcelona, ni Catalunya, ni identitats, ni llengües. Ni oportunitats, ni solidaritat, ni política, ni res més que el show business. España-LATAM. Llatinoamèrica. Que Llatinoamèrica hagi estat el públic que ha fet petar les dades mirant boxa tampoc ens ha d'estranyar. Encara, a molts països, és un espectacle seguit per milions de persones.

Ibai Llanos ho ha dit també en una altra piulada: "Qué jodido EQUIPAZO. Parecía un evento de Las Vegas. No tengo palabras para darles las gracias." Las Vegas. Llumetes. Neons. Música a tot drap. Pantalles. No sé si va haver Cheerleaders a la mitja part. N'hi va haver? Un espectacle a l'americana, que només serveix per a fer espectacle. Que haurà omplert butxaques, que haurà satisfet tres milions de persones. Com els toros. Com la final de la Superbowl. Com Eurovisión. O no, perquè a algun d'aquests espectacles, encara hi trobaríem valors: l'esport, l'esforç, la competitivitat, la creació musical, la diversitat. Em costa de trobar-ne a això d'abans d'ahir. Algun deu haver-ne, és clar.

Tanmateix, de valors d'oportunitat per al país on va tenir lloc, ni un. Perquè esmentar a una estadística que l'acte més important del món fet a Twich es va fer a Badalona es pot dir les vegades que vulguis. Però no serveix de res. Davant d'això, comparteixo l'esperit crític d'alguns mitjans que, a més de valorar o no l'impacte econòmic i mediàtic que pugui tenir qualsevol manifestació esporàdica o preparada, són capaços de veure que darrera segons què, l'únic que hi ha és fum, brilli-brilli i diners. I la boxa, que sí, de debò, és casposa.

"No lo siento un récord mío" deia Llanos. Nosaltres, tampoc.

El rècord català de 3.3 milions d'usuaris a l'hora seguint Twich no és català. Badalona va ser Las Vegas una estona. Felicitem la gent que ho va aconseguir. Muchas felicidades, Ibai Llanos - España - LATAM, y boxeadores varios.

Contingut relacionat

Carregant...
x