Catalonia Talent

Catalonia Talent

2000 startups, un 75% més en cinc anys, consoliden Catalunya com al hub més gran del sud d'Europa

7 de febrer de 2022

Articles - Startups i emprenedors

L’ecosistema startup de Catalunya segueix creixent i consolidant-se entre els més dinàmics del continent. Tot plegat ho demostren les dades del Barcelona & Catalonia Startup Hub, el directori més complet de les empreses emergents al nostre país i que ha identificat un total de 1.902 startups el 2021. Aquesta xifra representa un augment de l’11,4% respecte l’any anterior i on destaquen aspectes com l’ús de tecnologies deep tech o la seva mirada internacional.

Tal i com indicia el nou informe d’ACCIÓ Anàlisi de l’ecosistema startup a Catalunya, el volum d’empreses emergents que en formen part ha incrementat un 75% respecte el 2016, facturen 1.710 milions d’euros i ja donen feina a 19.300 treballadors.

En aquest sentit, cal destacar la seva capacitat per atraure talent internacional: un 26% dels treballadors i un 17% dels fundadors de les startups són estrangers. No és d’estranyar, doncs, que Barcelona sigui el segon hub de la Unió Europea preferit per crear-hi una startup.

D’altra banda, l’estudi també recull per primera vegada la presència global de les startups catalanes. Així, conclou que el 73% de les empreses emergents compten amb clients internacionals, que representen gairebé la meitat (47%) de la seva facturació.

Una dada que demostra el dinamisme de l’ecosistema és que prop de la meitat de les empreses s’han creat en els darrers cinc anys. A la vegada, però, l’estudi destaca l’àmplia experiència dels fundadors: més de les meitat han participat anteriorment en la creació de startups.

El paper de la tecnologia

La tecnologia més avançada és un puntal. De fet, el 47% de les startups treballen amb tecnologies vinculades a les deeptech basades en un descobriment científic o una innovació en enginyeria. D’aquestes, el 36% ho fan utilitzant la intel·ligència artificial i el big data.

Els sectors principals de treball de les empreses del Barcelona & Catalonia Startup Hub es concentren en la salut (16%), els serveis empresarials (13%) o en les TIC i el Mobile (7%). En termes de models de negoci destaca l’e-commerce i els marketplaces.

Rècord històric d'inversió

Un aspecte clau de l’èxit de l’ecosistema és la seva capacitat per captar finançament. El 2021 ha estat l’any amb major volum d’inversió captat per les startups catalanes amb 1.479 milions d’euros, un 65% més respecte l’any més inversió (2018). Del darrer any cal destacar les inversions de Wallapop, Travelperk o UserZoom, entre d’altres.

Contingut relacionat

Carregant...
x