Catalonia Talent

Catalonia Talent

Fent Història

Institucions

Des de Ramon Llull al Tricicle, de Verdaguer a Anna Veiga, fem un viatge per tot allò que les catalanes i catalans han aportat a la humanitat, ja sigui des d’un vessant internacional, o amb la demostració de la seva genialitat a casa nostra i a fora. Personatges que marquen èpoques i generacions, i que el fruit de la seva feina i aficions ha permès desenvolupar el nostre planeta, la nostra cultura, i el nostre benestar.

Consell de Cent
Consell de Cent

Poder local de la ciutat de Barcelona fruit d’un privilegi del rei Jaume I el Conqueridor. Instituït l’any 1265, va estar vigent fins a començaments del segle XVIII. Estava integrat per cent persones i assessorava al batlle en la governació de la ciutat, i posteriorment escollirà al Conseller en cap (màxima autoritat de la ciutat de Barcelona).

Consolats de Mar
Consolats de Mar

Institució que regulava jurídicament el comerç i la navegació a la Mediterrània en els territoris de la Corona d’Aragó. Barcelona en va disposar des de l’any 1262, Tortosa i Girona en van tenir al segle XIV i Sant Feliu de Guíxols el segle següent. També es van crear consolats a València, Mallorca i Perpinyà.

Generalitat de Catalunya
Generalitat de Catalunya

Sorgida com a diputació permanent per a l’administració dels assumptes ordinaris en els períodes entre reunions de les Corts, pren el nom de Diputació del General o Generalitat l’any 1359. La funció originària era recaptar els impostos per al rei. El primer president va ser el bisbe de Girona Berenguer de Cruïlles. Abolida per Felip V, es va restablir en el període republicà (1931-1939) i amb la transició (1977). El president Carles Puigdemont és el 130è i el president Quim Torra és el 131.

Institut Català de les Dones
Institut Català de les Dones

Organisme del Govern de la Generalitat de Catalunya encarregat d'impulsar les polítiques per a l'equitat entre homes i dones. Fou creat el 1989 i està adscrit al Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya. Té una seu central a Barcelona i quatre seus territorials a Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l'Ebre. Té la voluntat de fer valdre el treball de les dones i donar-les visibilitat en l'àmbit econòmic. El seu objectiu és integrar la diversitat, el talent i els valors de les persones de qualsevol gènere en la reconstrucció d'un ordre econòmic amb perspectiva de gènere (economia feminista) i reconèixer l'aportació de les dones com a creadores de riquesa i de cohesió social, a més de ser motors econòmics i socials.

Les Constitucions Catalanes
Les Constitucions Catalanes

Vigents des del 1283, van ser abolides pels Decrets de Nova Planta del rei Felip V l’any 1714. Les Corts Catalanes aprovaven les lleis proposades pels comtes de Barcelona, normes que tenien rang superior als decrets i altres disposicions dels monarques.

Les diputacions
Les diputacions

Creades a l’empara de la reorganització territorial d’Espanya l’any 1822, a Catalunya han exercit un paper primordial en la defensa de la identitat. La presidència de la corporació barcelonina per Enric Prat de la Riba (1907-1923) va propiciar la Mancomunitat de Catalunya fruit de la unió de les quatre diputacions. Posteriorment, la Diputació de Barcelona va proveir de mitjans personals i financers a la Generalitat republicana (1931) i a la restaurada l’any 1977 amb Josep Tarradellas, alhora president de la Diputació.

Parlament de Catalunya
Parlament de Catalunya

Reconegudes les Corts Catalanes el 1283, en realitat els seus orígens es remunten a les Assemblees de Pau i Treva del segle XI, fet que li atorga la condició de parlament més antic del món. Es componia de diputats procedents de tres braços (militar, eclesiàstic i reial o popular). Abolit per Felip V, es va restablir amb la Segona República (1932-1939) i posteriorment l’any 1980.

Carregant...
x