Catalonia Talent

Catalonia Talent

Fent Història

Filosofia i Pensament

Des de Ramon Llull al Tricicle, de Verdaguer a Anna Veiga, fem un viatge per tot allò que les catalanes i catalans han aportat a la humanitat, ja sigui des d’un vessant internacional, o amb la demostració de la seva genialitat a casa nostra i a fora. Personatges que marquen èpoques i generacions, i que el fruit de la seva feina i aficions ha permès desenvolupar el nostre planeta, la nostra cultura, i el nostre benestar.

Fina Birulés
Fina Birulés
Girona, 1956

Professora de filosofia a la UB i convidada a una desena d’universitats, la seva tasca de recerca s’ha articulat al voltant de dos nuclis: subjectivitat política, història i acció, i qüestions de teoria feminista i l’estudi de la producció filosòfica femenina.

Francesc Torralba
Francesc Torralba
Barcelona, 1967

Catedràtic de filosofia de la Universitat Ramon Llull, imparteix cursos i seminaris en moltes altres universitats d'Espanya i d’Amèrica del Sud. El Papa Benet XVI el nomenà consultor del Consell Pontifici de la Cultura.

Jaume Balmes
Jaume Balmes
Vic, 1810 - 1848

Teòleg, filòsof i clergue, Balmes fou un dels filòsofs més llegits a tota Europa durant els segles XIX i XX gràcies a la seva obra El Criterio (1845). Destaca per adequar la teologia de forma pràctica a la quotidianitat del segle XIX.

Josep Ramoneda
Josep Ramoneda
Cervera, 1949

Va ser un dels membres destacats del Col·legi de Filosofia barcelonès, que modernitzà el pensament filosòfic català durant els 70. La seva obra enllaça amb l’emotivisme, el sensualisme i l’estètica de Rubert de Ventós. Ha estat director del CCCB i de Grup 62.

Raimon Panikkar
Raimon Panikkar
Barcelona, 1918 - Tavertet, 2010

Desenvolupà una filosofia interreligiosa i intercultural, amb una nova obertura respectuosa al diàleg amb les tradicions no occidentals. La seva filosofia vol transformar la civilització que està sotmesa a un sistema occidental pretesament sense alternativa. Fou professor a una desena d’universitats.

Ramon Llull
Ramon Llull
Palma, 1232 - Tunis, 1316

Escriptor, filòsof, místic, teòleg i missioner mallorquí, la seva obra magna és fundacional a l’hora de crear el sistema filosòfic Ars, essent el primer de fer servir el català com a llengua literària. Se’n conserven 240 obres, entre les quals destaquen Blanquerna i el Llibre de les bèsties.

Ramon Xirau
Ramon Xirau
Barcelona, 1924 - Mèxic, 2017

Exiliat a Mèxic des de 1940, on es convertí en un dels filòsofs més reconeguts i creador d’escola, el seu pensament filosòfic està influenciat per l'existencialisme i el personalisme. Fou un notable poeta.

Victoria Camps i Cervera
Victoria Camps i Cervera
Barcelona, 1941

Filòsofa i professora catedràtica de Filosofia moral i Política a la Universitat Autònoma de Barcelona. Membre del Comitè de Bioètica d'Espanya, presidenta de la Fundació Víctor Grífols i Lucas. Destaca per la defensa del paper de la dona en la vida política, la convicció en l'Estat del benestar com a un valor a defensar, activa defensora de la democràcia participativa i d'una ètica que contribueixi a la formació de la ciutadania.

Victòria Sau i Sánchez
Victòria Sau i Sánchez
Barcelona, 1930 - 2013

Escriptora, psicòloga i activista política feminista. Mentora del 1r Congrés de les Dones de Barcelona (1999) i membre del Consell de Ciutat, nomenada pel Consell de les Dones i vicepresidenta del Consell de les Dones de Barcelona. Figura rellevant del feminisme català.

Carregant...
x