Catalonia Talent

Catalonia Talent

Fent Història

Esforç - Emprenedoria

Des de Ramon Llull al Tricicle, de Verdaguer a Anna Veiga, fem un viatge per tot allò que les catalanes i catalans han aportat a la humanitat, ja sigui des d’un vessant internacional, o amb la demostració de la seva genialitat a casa nostra i a fora. Personatges que marquen èpoques i generacions, i que el fruit de la seva feina i aficions ha permès desenvolupar el nostre planeta, la nostra cultura, i el nostre benestar.

Carles Ferrer Salat
Carles Ferrer Salat
Barcelona, 1931 – 1998

Empresari polivalent, amb interessos a laboratoris químics i farmacèutics i a la banca, va fundar i presidir la patronal espanyola CEOE, simultàniament a regir el Foment del Treball. Peça fonamental en la implicació empresarial al projecte olímpic de Barcelona 92 i en la creació del programa ADO de beques als atletes d’elit durant el seu pas per la presidència del COE(1989-1998).

Exposicions Internacionals 1888 i 1929
Exposicions Internacionals 1888 i 1929

Barcelona va acollir dos esdeveniments mundials que eren un referent i aparador dels avenços tècnics de l’època, la qual cosa situava la capital catalana al nivell d’altres grans ciutats. Alhora van servir per urbanitzar l’àrea del parc de la Ciutadella i la muntanya de Montjuïc, respectivament. L’Exposició del 1929 tindria continuïtat amb la popular Fira de Mostres reconvertida en Fira de Barcelona, amb salons líders mundials com el Mobile World Congress i l’Smart City Expo.

Indians o Americanos
Indians o Americanos

Quan l’any 1778 el rei espanyol Carles III va aixecar la prohibició de comerciar amb les Índies, privilegi del que només gaudia Castella, un conjunt d’emprenedors catalans van fer les Amèriques, on es van establir i van triomfar en els negocis. Noms com Miquel Biada, Joan Güell, Facundo Bacardí o Josep Xifré van deixar-hi la seva petjada i al seu retorn a Catalunya van ser pioners en la construcció del ferrocarril i en el foment de la indústria i el comerç.

Isak Andic
Isak Andic
Istanbul (Turquia), 1953

Establert a Catalunya amb la seva família des dels 16 anys, ben aviat es va introduir en el comerç ambulant de roba fins a obrir botiga pròpia al passeig de Gràcia. Ara presideix una cadena multinacional del prêt-à-porter present a més de cent països amb més de dues mil botigues. “Passió, il·lusió i disciplina” són les claus del seu èxit, gràcies entre altres coses a la seva política de franquícies i de venda per internet.

Joan Gaspart Bonet
Joan Gaspart Bonet
Barcelona, 1916- 2002

Fundador de la cadena hotelera Husa, va fer una aposta decidida per la modernització i extensió del sector hoteler per donar resposta al boom del turisme a Espanya. Va heretar els mítics i llegendaris hotels España, Oriente i Manila i va acabar posseint o gestionant els principals establiments hotelers de Barcelona. Va presidir l’Associació Internacional d’Hotels i també va impulsar el Consorci de Turisme de Barcelona.

Montserrat Vendrell
Montserrat Vendrell
Barcelona, 1964

Biòloga de formació, ha dedicat tota la seva vida professional a l’impuls del clúster científic català. Directora general durant deu anys del Parc Científic de Barcelona i vuit anys més de Biocat, organisme que engloba 450 empreses biotecnològiques i biomèdiques. El seu pas com a directora del Barcelona Institut of Science and Technology (BIST) ha posat en relleu l’excel·lència de sis centres de recerca, alguns dels quals són referents a escala mundial.

Pere Duran Farell
Pere Duran Farell
Caldes de Montbui, 1921 – Barcelona, 1999

Enginyer de camins i humanista, va ser un empresari visionari que va apostar pel gas natural i per les centrals nuclears com a motor energètic de la indústria del país. Com a màxim executiu de Catalana de Gas y Electricidad va apostar per la seva reconversió en una multinacional cotitzada a l’Ibex 35.

Revolució Industrial
Revolució Industrial

La introducció de la màquina de vapor a Anglaterra, a la segona meitat del segle XVIII, al sud d’Europa només va tenir seguidors a Catalunya i la Llombardia. El vapor Bonaplata, l’any 1833, va iniciar la modernització del procés productiu industrial, bàsicament en el tèxtil (cotó i llana) i metal·lúrgia. Aquesta dinamització va dur l’any1848 a la construcció de la primera línia fèrria Mataró-Barcelona. Posteriorment, a finals del segle XIX, la construcció de centrals hidroelèctriques va sembrar de fàbriques i colònies la conca del Llobregat.

Víctor Grífols Roura
Víctor Grífols Roura
Barcelona, 1950

Tercera generació al davant dels Laboratoris Grifols creats l’any 1940. Multinacional catalana líder europea en hemoderivats, més de la meitat de la seva facturació prové dels Estats Units, on cotitza en l’índex borsari Nasdaq. Va reafirmar la seva catalanitat en ser l’única empresa catalana de l’Ibex 35 que va mantenir la seu social a Catalunya amb motiu de l’aplicació de l’article 155.

Carregant...
x