Catalonia Talent

Catalonia Talent

Fent Història

Catalans al món

Des de Ramon Llull al Tricicle, de Verdaguer a Anna Veiga, fem un viatge per tot allò que les catalanes i catalans han aportat a la humanitat, ja sigui des d’un vessant internacional, o amb la demostració de la seva genialitat a casa nostra i a fora. Personatges que marquen èpoques i generacions, i que el fruit de la seva feina i aficions ha permès desenvolupar el nostre planeta, la nostra cultura, i el nostre benestar.

Aurora Bertrana i Salazar
Aurora Bertrana i Salazar
Girona, 1892 – Berga, 1974

Escriptora i violoncel·lista. L’any 1926 va acompanyar al seu marit a Papeete (Tahití) on quedà admirada pels costums de la població autòctona, sobre la qual va escriure una sèrie d’articles periodístics per a revistes catalanes, causant una forta impressió. Aquí arrenca la seva carrera literària que no s’interrompé malgrat el seu exili a Ginebra i a Prada de Conflent, com tampoc després del seu retorn a Catalunya el 1950.

Cristina Gallach
Cristina Gallach
Sant Quirze de Besora, 1960

Periodista. Després de viatjar pel món com a corresponsal, ha dirigit la política de comunicació de l’OTAN i de la Unió Europea al costat de Javier Solana i recentment de l’ONU (2014-2017). Actualment torna a exercir al Consell Europeu.

Domènec Badia. ‘Ali Bei’
Domènec Badia. ‘Ali Bei’
Barcelona, 1766- Damasc, 1818

Escriptor i viatger. Disfressat i amb nom àrab, va viatjar per Orien tMitjà i el nord d'Àfrica per encàrrec de Carles IV. Va ser el primer europeu a entrar a La Meca. Va morir anant cap a l'Índia, en expedició enviat pel rei de França.

Federico Mayor Zaragoza
Federico Mayor Zaragoza
Barcelona, 1934

Catedràtic i polític. Alt dirigent de la UNESCO durant vint-i-un anys, dotze dels quals com a director general (1987-1999). Ministre d’Educació (1981-1982). Ara dedica el seu temps a fomentar la cultura de la pau i el diàleg entre civilitzacions per encàrrec de l’ONU.

Gaspar de Portolà
Gaspar de Portolà
Os de Balaguer, 1716- Lleida, 1786

Militar i explorador. Enviat pel virrei de Nova Espanya a la Baixa Califòrnia, sota el regnat de Carles III, va esdevenir governador de Califòrnia (1767-1770) i va fundar les ciutats de San Diego i Monterey.

Jaume Duch i Guillot
Jaume Duch i Guillot
Barcelona, 1962

Advocat i periodista. Funcionari de la Unió Europea des de l’any 1990, ha ocupat diversos càrrecs com a responsable del gabinet de diversos diputats i a la Comissió Europea fins que l’any 2017 va ser ascendit a director general de Comunicació i Portaveu del Parlament Europeu.

Juan Antonio Samaranch
Juan Antonio Samaranch
Barcelona, 1920-2010

Dirigent esportiu i polític. President del Comitè Olímpic Internacional (COI) de 1980 a 2001. Va maniobrar positivament perquè Barcelona organitzés els Jocs de 1992. A més de diversos càrrecs durant el franquisme, va presidir La Caixa.

Neus Català i Pallejà
Neus Català i Pallejà
Els Guiamets 1915

Membre de les Joventuts del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) durant la Guerra Civil espanyola, és l'única supervivent catalana viva del camp de concentració nazi de Ravensbrück. Després del seu alliberament, tornà a França, on continuaria la seva lluita clandestina contra el franquisme a més de presidir l'Amical de Ravensbrück.

Carregant...
x